"Enter"a basıp içeriğe geçin

17. Yüzyıl Islahat Hareketleri

XVII. Yüzyıl Islahat Hareketleri

XVII. yüzyılda yapılan ıslahatlar daha çok gelenekçi zihniyetle yapılmıştır. Bu yüzyılda Osmanlı Devleti iç ve dış sorunlar yaşamakla birlikte henüz bunların tam farkında değildir. Bu sorunları çözmeye yönelik teşebbüslerde bulunan devlet adamları, bir önceki yüzyılın ihtişamlı günlerine aklı takılı kalmış, o dönemin kanunlarını hayata geçirmekle sorunlardan kurtulacağını düşünmüştür. Bu yüzden Kanuni tarafından derlenen Kanun-ı Kadime atıfta bulunulmuş ve bu kanunların uygulanması için çaba harcanmıştır. Ancak bunun sorunları çözmediği kısa zamanda anlaşılmıştır.

Yapılan ıslahatlarda akla gelen ilk yöntem şiddete şiddetle karşılık vermek olmuştur. Başta Kuyucu Murat Paşa olmak üzere Köprülüler ve IV. Murat aynı yöntemle hareket etmiş, aldıkları zorlayıcı tedbirlerle geçici bir sükûnet sağlamışlardır. Ancak şiddete dayalı bu tedbirler kalıcı olmamıştır.

XVII. Yüzyıl Islahat Hareketleri
XVII. Yüzyıl Islahat Hareketleri

Bu dönemdeki kurtuluş çareleri kurallar, prensipler ve ilkeler bazında değil, kişiler bazında ele alınmış; sorunlar nasıl çözülür sorusundan çok, sorunları kim çözer sorusuna cevap aranmıştır.

Bu dönem Islahat hareketlerinde Avrupa etkisi yoktur. Avrupa’da meydana gelen gelişmeler pek ciddiye alınmamıştır. Osmanlı Devleti’nin Avrupa’daki gelişmeleri ciddiye alması, ancak savaşlarda peş peşe yenilmesi ve önemli ölçüde toprak kaybetmesi ile mümkün olabilmiştir.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir