"Enter"a basıp içeriğe geçin

Barbaros Hayreddin Paşa (Hızır Reis) Kimdir?

Barbaros Hayreddin Paşa (Hızır Reis) Kimdir?

Barbaros Hayreddin Paşa, 1466 yılında Midilli adasında dünyaya geldi. Babası bir Osmanlı olan Yakup Ağa, annesi Rum Katerina idi. Barbaros Hayreddin Paşa’nın İshak, Oruç ve İlyas adında 3 erkek kardeşi vardı.

Barbaros Hayreddin Paşa veya Hızır Hayrettin Paşa ya da kısaca Hızır Reis önceleri Osmanlı Devleti döneminde bir korsan idi, sonrasında ise Osmanlı Devleti Donanmasının başına geçti ve Kaptan-ı Derya unvanı aldı.

Barbaros Hayreddin Paşa’nın denizlerdeki üstün kabiliyeti sayesinde elde edilen zaferler, 16. Yüzyılın ortalarında Osmanlı devletinin Akdeniz’deki egemenliğini güvence altına aldı.

Midilli adasında doğan Hızır Reis, denizcilik kariyerine abisi Oruç Reis’in emrinde korsanlık yaparak başladı. 1516 yılında Oruç ve Hızır Reis, Cezayir’i İspanya’nın elinden aldılar. Daha sonra ise Oruç Reis kendisini sultan ilan etti. Oruç Reis vefat ettikten sonra Hızır Reis, Barbaros yani İtalyanca Kızılsakal lakabını aldı. Daha sonra ise “dinin hayırlı eylediği, mübarek kıldığı insan anlamına gelen Hayreddin adını aldı.

Barbaros Hayreddin Paşa
Barbaros Hayreddin Paşa

Barbaros Hayreddin Paşa (Hızır Reis) Kimdir?

1533 yılında Barbaros Hayreddin Paşa, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Osmanlı Donanması’na Kapudan Paşa (Büyük Amiral) olarak atandı. 1545 yılında emekli oldu ve İstanbul’a yerleşti. 1546 yılında İstanbul’da vefat etti.

Barbaros Hayreddin Paşa ve diğer 3 kardeşi denizci oldular, denizcilikle ve uluslararası deniz ticaretiyle uğraştılar. Kardeşlerden ilk olarak Oruç Reis denizcilik ile uğraşmaya başlamıştır. Oruç Reis’e kardeşi İlyas eşlik etmiş, daha sonra ise kendi gemisine sahip olan Barbaros Hayreddin Paşa denizcilik kariyerine başlamıştır.

Oruç ve İlyas, Anadolu, Suriye ve Mısır arasında faaliyet gösteriyorlardı. Hızır Reis ise Ege Denizi’nde faaliyet gösteriyordu. Kardeşlerin en büyüğü olan İshak ise Midilli’de kaldı ve aile şirketinin mali işleriyle uğraştı.

1534 yılında 80 kadırga ile İstanbul’dan yola çıkan Barbaros Hayreddin Paşa, Nisan ayında Coron, Patras ve Lepanto’yu İspanyollardan geri aldı. Temmuz 1534’te Messina Boğazı’nı geçti ve Calabria kıyılarına baskın düzenleyerek Reggio Calabria ve San Lucido Kalesi civarında önemli sayıda gemiyi ele geçirdi. Daha sonra Cetraro limanını ve orada bulunan gemileri yok etti.

Eylül 1540’ta İmparator Charles V, Barbaros Hayreddin Paşa ile temasa geçti. Ona Baş Amiral ve Kuzey Afrika’daki İspanya topraklarının hükümdarı olmasını teklif etti, ancak Barbaros Hayreddin Paşa bu teklifi kabul etmedi. Hayreddin Paşa’yı taraf değiştirmeye ikna edemeyen Charles, Ekim 1541’de Batı Akdeniz’deki İspanyol topraklarına ve Hristiyan gemilerine yönelik korsan tehdidini sona erdirmek için Cezayir’i kuşattı. Sezon böyle bir sefer için ideal değildi ve hem filoya komutanlık eden Andrea Doria hem de Charles tarafından sefere katılması istenen Hernan Cortes, imparatorun fikrini değiştirmeye çalıştılar ancak başaramadılar.

Sonunda .şiddetli bir fırtına Charles’in iniş operasyonlarını bozdu. Andrea Doria, kıyıda mahvolmaktan kaçınmak için filosunu açık sulara götürdü. İspanyol filosunun çoğusu karaya oturdu. Karada bazı kararsız çarpışmalardan sonra Charles çabayı bırakmak ve ciddi şekilde hırpalanmış kuvvetlerini geri çekmek zorunda kaldı.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir