"Enter"a basıp içeriğe geçin

Karaca Hisar Kalesi’nin İkinci Fethi

Osman Bey, İnegöl ve Karaca Hisar kuvvetlerini İkizce’de mağlup ettikten sonra bu bölgede stratejik bir öneme sahip olan Karaca Hisar‘ı fethetmeye karar verdi.

Öte taraftan Osman Bey’in her geçen gün biraz daha güçlenmesinden korkan ve sıranın bir gün kendisine geleceğini düşünen Karaca Hisar tekfuru da komşusu Yar Hisar tekfuru ile görüşerek Osman Bey aleyhine bir ittifak hazırlığına başlamıştı.

Osman Bey müttefik Bizans ordusuyla savaş girmeden önce Anadolu Selçuklu sultanından yardım istedi, ancak Selçuklular Moğol saldırıları yüzünden yardımcı kuvvet gönderemediler. Buna rağmen Osman Bey kendi kuvvetleri ile Karaca Hisar üzerine yürüdü ve uzun bir çarpışmadan sonra kaleyi fethetti. Karaca Hisar kalesinin fethinden sonra tekfuru esir alındı.

Karaca Hisar Kalesi'nin Şimdiki Hali
Karaca Hisar Kalesi’nin Şimdiki Hali

Karaca Hisar’ın fethi ile bol miktarda ganimet ve çok sayıda esir ele geçiren Osman Bey, bu ganimetlerin beşte birini yeğeni Ak Timur ile Anadolu Selçuklu sultanına gönderirken geri kalanlarını da gaziler arasında taksim etti.

Fetihten sonra kalenin içerisindeki kilise camiye çevrildi, bu durum Osmanlı tarihinde bir ilktir. Burada kılınan ilk cuma namazında okunan hutbede Osman Bey’in adı Selçuklu sultanından sonra ilk olarak zikredildi. Tarihi kaynaklar Osman Gazi’nin Karaca Hisar kalesini fethettiğinde 35 yaşında olduğunu yazmaktadır.

Karaca Hisar fethi öncesinde Selçuklu Sultanı Osman Gazi’yi huzuruna alarak şöyle dedi:

“Oğul Osman Gazi, sende saadet nişanları çokdır. Sana ve senin nesline alemde mukabil olıcı yokdır. Benim duam Allah’ın inayeti ve evliyanın himmeti ve Muhammed’in mucizatı seninle biledir.”

Osman Gazi (Temsili)
Osman Gazi (Temsili)

Karaca Hisar’ın fethinden sonra Tursun Fakih adındaki kadı kaleye tayin edildi. Kadı ilk cuma namazında Osman Gazi adına hutbe okudu, bu Osman Gazi adına okunan ilk hutbedir.

Osman Gazi fetih sırasında esir alınan kafirleri, öldürülenlerin başlarını ve esir alınan Karaca Hisar tekfurunu Sultan Gıyaseddin’e gönderdi. Sultan bu durumdan çok memnun olup, fethedilen Karaca Hisar’ı, Eskişehir’i, İnegöl’ü ve Ertuğrul Gazi’den miras kalan Söğüt’ü Osman Gazi’ye ikta olarak verdi. Ayrıca hilat, topuz, kılıç ve kendi cins atlarından bir kaç at gönderdi.

Karaca Hisar Kalesi'nin Şimdiki Hali
Karaca Hisar Kalesi’nin Şimdiki Hali

Osmanlılar Karaca Hisar ve Eskişehir bölgesine hakim olduktan sonra civardaki Bizans tekfurlarıyla bir süre dostça geçindiler. Özellikle Bilecik tekfuruyla Osman Bey arasındaki dostluk oldukça gelişmişti. Eskişehir’de kurulan pazarda Bilecik’ten gelen pazarcılar da mallarını rahatça satabiliyorlardı. İlk devir Osmanlı kaynaklarında Bilecik’ten gelen bu pazarcılar hakkında bilgi bulmak mümkündür.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir