"Enter"a basıp içeriğe geçin

Osmanlı Beyliği’nin Bursa’yı Fethi (Osmanoğulları’nın Bursa’yı Alması)

Bursa 1314’ten beri yakınına yapılan kalelerle adeta muhasara altına alınmıştır.

1326’da önemli bir kuvvetle Bursa üzerine yürüyen Orhan Bey tecrübeli komutanları Köse Mihal, Turgut Alp, Şeyh Mahmud ve Ali Hasan ile görüşerek bu şehrin güneyindeki Bursa’nın anahtarı olan Atranos (Orhaneli) kalesini alıp yıktıktan sonra Bursa önüne gelerek Pınarbaşı bölgesinde karargâhını kurmuş ve kaleyi sarmıştır. Kaleyi kurtarmaktan ve yardım gelmekten ümidini kesmiş olan kale beyi, Gazi Mihal Bey vasıtasıyla ve bazı şartlarla Bursa’yı teslim edeceğini bildirmiş olduğundan nihayet 6 Nisan 1326 (2 Cemaziyelevvel 726) tarihinde Bursa Türklere teslim edilmiştir. Kale muhafızı Evrenuz Müslüman olarak Osmanlı hizmetine girmiştir. Orhan Bey burasını aldıktan sonra bu sırada ağır hasta bulunan ve bir az sonra da vefat etmiş olan babası Osman Gazi’yi vasiyeti üzere burada kalede defnettirmiş ve sonradan burası Gümüşlü Kümbed diye meşhur olmuştur.

Bursa’nın zabtından sonra beylik merkezi buraya nakledilmiş şehir yeni binalarla süslenmiş ve 1327’de ilk Osmanlı akçesi burada kesilmiş ise de burasının beyliğe daimi merkez olması daha sonraki tarihlerde yani İznik ile İzmit’in alınmalarından sonra olmuş ve Bursa, Beysancağı adıyla Orhan’ın oğullarından Murad Bey’e verilmiştir.

Bu sıralarda Akçakoca Kandıra’yı ve Karamürsel, İzmit Körfezi’nin güneyini almış ve yine Akçakoca ve maiyetinde Gazi Abdurrahman ile Kartal civarında Aydos ve onun kuzeyindeki Samandıra (Semendire) kaleleri de alınmak suretiyle bu taraftan Osmanlı hududu Karadeniz ve İstanbul Boğazı’na doğru genişletilmiştir.

 

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir